De ce Sa Folosesti Scanarea Mobila in Domeniul Constructiilor

In constructii e nevoie de precizie si de date cat mai concrete colectate eficient cand vine vorba de masuratori si de proiectare. Tehnologiile moderne din prezent ofera solutii excelente pentru obtinerea unor rezultate foarte bune indiferent de faza in care se afla o constructie. Scanarea laser mobila este una dintre metodele de achizitie de date 3D cu instrumente de scanare de ultima generatie montate pe o platforma mobila, in general masini, vehicule pe sine sau diverse ambarcatiuni. Toate obiectele sau constructiile, terenurile pot fi masurate tridimensional la nivelul suprafetei acestora, cu respectarea unor standarde precise. Dureaza foarte putin acest tip de scanare acolo unde avem suprafete mari, toata datele sunt inregistrate automat intr-un sistem de coordonare comun, usor de accesat, rezolutia si precizia sunt foarte mari, pentru acuratetea datelor colectate.

Spre deosebire de metodele clasice de masurare si colectare de date, o scanare mobila permite, de exemplu, masurarea unor suprafete de mari dimensiuni intr-o singura zi, intreruperile de trafic si managementul de trafic nu mai pun probleme. Toate informatiile obtinute se analizeaza in timp real, se integreaza in orice fel de proiecte din domeniul constructiilor.

Sistemele de scanare mobila sunt formate din senzori de scanare laser pentru scanare de profile, senzori care determina pozitia si orientarea platformelor in sisteme de coordonare globale, software performant pentru sincronizarea informatiilor geometrice cu pozitii si orientari ale platformelor de scanare. Senzorii se monteaza pe masini in cele mai multe cazuri pe structuri mobile rigide, alaturi de camere video si foto sincronizate cu scanerul.

Indiferent de viteza de deplasare a masinilor, datele au precizie si densitate mare, chiar si atunci cand vitezele sunt destul de mari. In acest fel se poate realiza o scanare constructii in orice etapa s-ar afla, se capteaza geometria 3D a cladirilor existente, site-urilor sau infrastructurii aferente. Avantajul major al acestor tehnici de mapare consta in faptul ca se genereaza un nor de puncte 3D procesate si analizate rapid cu scopul de a facilita crearea de produse si standarde industriale. 

Daca asociem acest tip de tehnologie cu echipe cu experienta de tehnicieni CAD si vizualizatori 3D se ajunge la o modelare 3D precisa si la rezultate excelente in urma procesarii datelor colectate. Vezi mai clar orice detaliu, iei deciziile corecte in functie de date colectate in timp real si stii daca poti sau nu sa executi anumite lucrari, daca o cladire este intr-o situatie buna sau nu.

Prin intermediul scanarilor mobile se monitorizeaza mai usor si progresul lucrarilor, sapaturile, documentarea tehnica si juridica e mai simplu de facut, se controleaza dimensional elementele cu forme mai complicate, echipamentele sunt calibrate si evaluate in timp real, se determina deformatiile. De asemenea, se testeaza si se intretin cu eficienta sporita structurile diverse din domeniul constructiilor.

SHARE

Centrul de Stiri

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Trimiteți un comentariu