Robor Creste - Ratele Creditelor in Lei la Fel

O problema generala a celor ce au credite este cresterea ROBOR care pare de neoprit in ultima vreme. Atat ROBOR-ul la 3 luni cat si cel la 6 sau 9 luni, in ultime vreme par de neoprit, acestea atingand cote ce nu au mai fost vazute inca din 2014. Indicele la 3 luni de care depinde calculul costurilor creditelor in lei pentru consum cu dobanda variabila a crescut la 2.83%, cel la 6 luni utilizat in calculul dobanzilor la credite ipotecare in lei cu dobanda variabila este deja 2.94%, iar cel la 9 luni ce reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre banci de la alte banci la 3.0%, indicele ROBOR la 12 luni fiind actualmente 3.07.


Pentru cei ce nu stiu, ROBOR este rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in moneda nationala, iar el se calculeaza in fiecare zi din media aritmetica a cotatiilor a 10 banci alese de catre Banca Nationala. Desi cifrele par mici, ratele romanilor ce au facut credite in lei cresc simtitor, multi dintre acestia aflandu-se deja in imposibilitate de plata, riscand executari silite curand, acest lucru traducandu-se in popriri ale conturilor, pierderea bunurilor oferite drept garantie, iar in cazul creditelor ipotecare, chiar pierderea locuintelor.

Daca va intrebati ce este de facut, ei bine acest ROBOR nu poate fi controlat decat de catre stat si economie, care este asa cum stiti sub conducerea actuala, asadar solutii nu sunt prea multe pentru a va impiedica ratele sa creasca. Tot ce puteti face este sa achitati integral creditele avute, sa va economisiti din timp bani pentru ratele lunare pentru a nu fi executati silit sau in cel mai bun caz, daca nu aveti inca astfel de imprumuturi, sa va documetati foarte bine inainte de a le face si pe cat posibil sa recurgeti la orice alte solutii, mai putin imprumuturile bancare, avand in vedere instabilitatea pietei.
SHARE

Ale

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Trimiteți un comentariu