Cum Functioneaza un Televizor

Princiile de baza sunt foarte similare cu cele care explica functionarea radioului sau al telefonului, chiar daca televizoarele moderne au devenit si continua sa devina tot mai complexe. Astfel, televizorul e la origini un radio cu imagini, doar ca in loc sa transmita sunete prin aer transmite si imagini. Cei mai multi dintre noi primim televiziune prin cablu, ceea ce ne-ar putea ridica intrebari cand afirmam ca imaginile sunt transmise prin aer. 


Televiziunea prin cablu e insa noua la noi in tara, iar in urma cu nici 20 de ani toate televizoarele prindeau semnal printr-o antena terestra. Desi televiziunile nu mai gasesc rentabilitatea in a transmite si astfel, posturile Televiziunii Romane mai pot fi captate inca prin antene terestre pe cale radio, avand o acoperire mult mai mare decat retelele prin cablu. 

Televizorul clasic reprezinta o combinatie a trei inventii: un aparat foto, un transmitator si un receiver (receptor). 

Aparatul foto obisnuit capteaza imagini printr-un detector de lumina, producand o imagine statica a unui moment in timp. La televizor acesta functioneaza putin diferit, captand in fiecare secunda 24 de imagini pentru a crea iluzia miscarii. 

Transmitatorul este o antena foarte puternica, pozitionata de obicei la altitudine mare pentru a putea trimite semnalul cat mai departe. Pentru a intelege de ce este asa, sa facem o analogie. Cu cat mai tare striga cineva, cu atat mai usor il vom auzi de la distanta. Sunetele mai puternice produc unde sonore mai mari, cu potential mai mare de a calatori cat mai departe inainte de a fi absorbite de copaci sau cladiri. Acest lucru e valabil si pentru undele radio. 

Receiverul primeste semnalul TV, indiferent ca acesta e pe cablu, antena sau satelit, si il converteste intr-o forma utilizabila. Acesta are o functie inversa transmitatorului. 

Mai departe imaginea e transpusa pe ecran printr-un driver de imagine. Ecranul este format din milioane de pixeli, fiecare capabili de reproducerea a trei culori: rosu, albastru si verde. Lucrand impreuna, acesti pixeli reproduc culori si imagini. La un smart tv reproducerea culorilor poate atinge cote impresionante de realism datorita algoritmilor avansati implementati. 

Televizorul nu este in principiu ceva complicat, insa ceea ce il face sa para magic e viteza cu care lucreaza toate componentele lui pentru a afisa imagini in miscare fluida.
SHARE

Centrul de Stiri

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Trimiteți un comentariu