Cursa pentru Inarmare cu... Inteligenta Artificiala

Daca ar fi sa analizam contextul geopolitic actual, am putea observa foarte usor nenumarate similitudini intre prezent si Razboiul Rece din anul 1980. Daca in acea perioada cursa dintre Statele Unite si Rusia era pentru obtinerea suprematiei nucleare, acum cele doua state se lupta pentru a isi integra cat mai rapid un sistem de Inteligenta Artificiala in arme. 


Desi amenintarile, acuzele si partile sunt aceleasi ca si cele din cadrul Razboiului Rece, tacticele s-au schimbat. Daca inainte spionii operativi erau necesari pentru sabotarea unui obiectiv important, acum aceasta strategie impune un atac cibernetic lansat de un hacker de la mii de km distanta. In cursa lor catre inarmare atat Rusia cat si Statele Unite au inteles un lucru important, armele nucleare incep usor sa isi piarda din importanta. 

O bomba nucleara transforma teritoriul asupra careia este lansata, il polueaza cu particule radioactive care il fac nelocuibil pentru o perioada indelungata de timp. Folosirea unei bombe nucleare este o decizie importanta atat din cauza numarului de morti pe care il cauzeaza, cat si datorita faptului ca deseurile radioactive impun probleme strategice militare pentru viitor. Astfel, ambele parti au inceput sa se orienteze catre arme cel putin la fel de eficiente, dar curate. Si ambele au inceput sa integreze, la nivel mic momentan, sisteme de Inteligenta Artificiala in armele lor. Tinta este eficientizarea anumitor procese militare si imbunatatirea tacticilor. 

Momentan, obiectivul principal al ambelor state este integrarea IA in sisteme de zbor autonome. In esenta, cei doi giganti militari doresc sa produca "hive drones", drone care sa zboare intr-un roi, capabile sa atace zone largi de teren, sau sa distruga eficient si ieftin un portavion sau o ambarcatiune militara mare. Astfel de tactica impune integrarea unei IA care sa poata controla simultan un numar de 30 de drone, sa fie capabila sa le ghideze si atunci cand sunt intrerupte comunicatiile, sa navigheze terenuri, indiferent de relieful acestora si sa poata lansa un atac eficient impotriva oricarei tinte. 

Vladimir Putin, presedintele Rusiei, a afirmat in cadrul unui discurs tinut in cadrul unei universitati din Moscova faptul ca statul care va reusi sa controleze IA, va controla lumea. Pe langa capacitatii sale de control a vehiculelor autoonome, Inteligenta Artificiala va putea lansa si atacuri cibernetice care sa suprime capacitatea de productie a statelor rivale, sa ii dezafecteze spitalele si sistemele bancare si sa cauzeze haos in randul populatiei.

Viitorul poate parea de-a dreptul distopic, mai ales daca folosirea Inteligentei Artificiale in scopuri militare nu este reglementata mai ferm de liderii comunitatii internationale.
SHARE

Teddy

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Trimiteți un comentariu