De ce Tintim spre Marte si Ignoram Luna

Poate va intrebati de ce incercam sa ajungem pe Marte, cand deja am aterizat pe Luna. De ce tintim catre un corp celest care este atat de departe (6-10) luni atunci cand pe satelitul nostru natural putem ajunge in doar 3 zile? Sunt doua motive principale pentru care omenirea a decis sa exploreze sistemul solar in continuare in loc sa cercetam in continuare Luna. Prima, este dorinta instinctuala a omului de a explora, de a merge mai departe, de autodepasire si de realizare. Al doilea motiv este legat de compozitia celor doua planete. 


In primul rand Marte are o atmosfera compusa din dioxid de carbon, Luna nu are o atmosfera. Prezenta CO2-ului pe Marte faciliteaza enorm procesul de terraformare(proces prin care o suprafata nelocuibila devine locuibila). In al doilea rand, si posibil unul dintre cele mai importante aspecte, Marte contine apa. Rezerve de apa inghetata au fost descoperite aici in urma mostrelor de sol studiate de sondele trimise de NASA. Industria grea actuala pe care o detinem ne poate ajuta enorm sa extragem apa din solul lui Marte. 

Desi Luna este mai accesibila din punct de vedere al costurilor de transport, dar si al dezvoltarii tehnologice, Marte este o destinatie mult mai promitatoare atunci cand vorbim despre premizele primei colonii umane extraplanetare. 

Unul dintre visurile cele mai indraznete ale omenirii a fost si va ramane stabilirea pe o alta planeta, la ora actuala, cu tehnologia de care dispunem, Marte este destinatia care poate fi accesata cel mai „usor”. Vor trece secole pana cand vom putea reusi sa spargem granitele propriului nostru sistem solar si sa descoperim ce au alte galaxii de oferit, pana atunci putem doar visa la minunile pe care Universul le gazduieste.
SHARE

Centrul de Stiri

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Trimiteți un comentariu