Cum isi pierde Sibianul Timpul pe la Cozi

Ce poti face timp de o ora în Sibiu?! Sunt multe posibilitati în functie de banul din buzunar si de anturaj. Poti sa iei o lectie de dans, sa conduci o masina la o scoala de soferi, sa faci cumparaturi prin mall, sau sa te uiti la serialul tau preferat. Dar daca te afli pe Stada Justitiei nr. 10, cozile de la casieria unde trebuie sa îti platesti si tu gazul, îti vor ocupa pe putin si cu mare usurinta, o data pe luna, o ora din viata ta. Nu conteaza ca abia ai venit de la munca unde ai stat 10 ore în picioare, mai stai si aici, pe soare si canicula la o coada infernala. Este o coada mare, pentru ca doar dupa data de 15 fiecarei luni, cei mai multi oameni de vârsta a treia îsi primesc pensiile si toti se îngramadesc zilele acestea cu facturile ca sa nu plateasca majorare. Si coada este si mai mare, pentru ca, pe Strada Justitiei nr. 10 se afla una din putinele sucursale din Sibiu unde se poate plati gazul pâna dupa ora sapte seara. Dar sa nu „dramatizam” situatia.

În aceasta ora în care stai la coada, poti face urmatoarele lucruri, pe care le-au facut sibienii zilele trecute la o coada de cel putin 25 de metri, pe la ora 18. Poti aduce în discutie cu cei de lânga tine cozile de dinainte de ‘89 si începi sa le compari: nu sunt prea mari diferente, doar înjuraturile sunt schimbate, iar acum, le zici în gura mare, ca nu îti mai e frica de nimeni: „Am ajuns sa stam la cozi si ca sa dam bani” spune o pensionara cu mâhnire. „La cozile astea nu-ti manânci numai timpul ci si nervii, si dupa aia te întreaba aia de la casierie de ce urli la ea. Pai normal ca urlu: pentru ca nu mi se pare corect sa stau la vârsta mea în frig ca pe vremuri. Si nici macar nu cumpar portocale sau lapte, ci dau bani... hotilor” continua tot aceeasi pensionara discutia cu cei din jurul ei.

Daca nu îti plac ideile celor în vârsta, retrage-te în grupul tinerilor care nu stiu cum sa-si mai mestece guma de plictiseala sau cum flirteaza între ei: lor li se pare locul potrivit pentru agatat: „Într-o ora pot sa îmi fac o prietena”, constata un adolescent de 19 ani: „Vorbesc cu ea de jumate de ora si deja mi-a dat numarul de telefon. E misto sa stai la cozi, nu sti cu cine pleci de aici”, chicoteste tânarul, fericit ca l-au pus parintii la „treaba”. Iar daca nici tineretul nu te atrage, roaga-l pe cel de lânga tine sa îti tina locul ocupat, si fugi la biserica de vizavi si pune doua-trei pomelnice. Majoritatea celor care stau la coada fac asta. Daca nu esti credincios, scoate-ti si tu ziarul ca domnul cu mustata de vreo 40 de ani (cel mai tacut om din gasca „bunilor platnici”). Cufunda-te în lectura, si pâna sa îti vina rândul la casa, o sa stii continutul presei pe derost. Daca nu ai ziar la tine, scoate atunci o bucata de hârtie si scrie ca mine ce poti face timp de o ora în Sibiu: poti sa înoti o ora la bazin, sa manânci o pizza, si sa mai platesti si o factura... 
SHARE

Stefan Valin

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment