Born to Be Free

Oricine se naste unic si nici o comparatie nu e posibila. Tu esti tu si eu sunt eu. Daca faci comparatie creezi superioritate si inferioritate si creezi dorinta de a intra in competitie, si de a-i infrange pe altii. Ramai cu teama daca o sa reusesti sau nu, fiindca este o lupta violenta si fiecare incearca sa faca acelasi lucru: sa devina primul. Toata lumea incearca sa devina primul, The First! Si dupa aceasta dorinta ce poate apare decat ura si dusmania, decat mania si furia…Daca esti infrant, esti mizerabil…si sunt mai multe sanse de a fi infrant decat de a invinge. Si chiar daca reusesti, nu esti fericit fiindca, din clipa in care reusesti, devii speriat: acum altcineva ti-ar putea lua victoria. Iar competitorii sunt peste tot in jur, venind cu violenta spre tine... inainte de a reusi esti speriat daca o sa reusesti sau nu... 

Acum ca ai reusit, ai bani si putere si faima, esti speriat ca cineva ar putea sa ti le ia, ca cineva ar putea sa-ti distruga respectabilitatea. Inainte tremurai, tremuri si acum; cei care au esuat sunt mizerabili, iar cei care au reusit sunt mizerabili... pentru ca nimeni nu e liber pentru a fi fericit. In lumea in care ne invartim este foarte dificil sa gasesti o persoana fericita, fiindca nimeni nu indeplineste conditiile de a fi fericit. Un om care a iubit si declara ca se fereste a se mai indragosti pentru a nu mai suferi, este gata sa distruga toti trandafirii, doar pentru a evita tepii. Problema lui este urmatoarea: uita ca tepii fac parte din frumusetea trandafirului insusi! Dar atunci viata lui este doar plata... Orice ar face, ajunge sa se plictiseasca pana la urma, fiindca ceva ii lipseste de fiecare data. Nu este multumit, cum ar putea fi? Nu traieste cu adevarat, ii este frica sa traiasca. 

Si el gandeste (culmea), gandeste ca este liber! Tu doar traiesti cu o iluzie! Cum ai putea sa fii liber cand te chinuie teama? Judeci un om dupa actiunile lui, dar un om reprezinta cu mult mai mult. Actiunile mele devin trecut in fiecare moment, oamenii se transforma, cel care a fost ieri, nu mai este azi, asa ca de ce sa ma judeci pentru ceva ce a murit? Este trecut, este mort! Pana si Heraclit ajunsese sa stie acest lucru spunand: “Nici un om nu poate sa intre în apa aceluiasi râu de doua ori, deoarece nici râul si nici omul nu mai sunt la fel”. Si daca nufarul este atat de frumos si miroase dumnezeieste, cum poti sa il urasti doar fiindca creste din noroi urat mirositor? Ce diferenta este intre doua flori, decat ca sunt unice? in fata lui Dumnezeu suntem la fel de buni sau mai bine zis, la fel de rai.
SHARE

Stefan Valin

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment